8 Mart 2015 Pazar




                                     Hackerlardan Kendinizi Korumak İçin Dokuz Yol
Bugünlerde siber saldırıların ve kimlik hırsızlıkların artması İnternet'i korkulan bir yer haline getirdi.Sony Pictures'ın hacklenmesi hatırlayacağınız gibi haberlere konu olmuştu.Bunun dışında, Amerikan Dışişleri Bakanlığının elektronik posta sistemi kapatılmıştı.Hatta bu saldırının hedefi Beyaz Saray'dı.

Geçtiğimiz haftalardaki Avrupa bankalarından yapılan milyar dolarlık hırsızlık ve milyonlarca bilgisayarda gizli virüslerin var olması akla şu soruyu getirdi:

Hackerların bilgilerimize erişmesini nasıl engelleyeceğiz ya da zorlaştıracağız?

Siber saldırılara karşı korunmanıza yardımcı olabilecek dokuz tane taktiği şöyle sıralayabiliriz:

1)Hacklenmeye karşı şifrenizi daha zor hale getirin
Zor şifreler büyük ve küçük harfler, numaralar ve özel karakterler içerir.En az sekiz karakterden oluşmalıdır. Hackerların kolay tahmin edebileceği  tarzda kelimeler kullanılmamalıdır , hayvanınızın ismi ya da bir aile üyesinin ismi gibi.

2)Şifrenizi düzenli olarak değiştirin
Kullanıcılar tarafından yapılan en yaygın hata bir kereye mahsus zor bir şifre yaratıp bir daha hiç değiştirmemektir.Karmaşık  şifre listesini hatırlamak zor olabilir ama kırılmayacak şifre yoktur.Eğer birkaç hesapta aynı şifreyi kullanırsanız, bu hesapları hacklemekte hackerlar daha iyi olacaktır.Herhangi bir şifre yönetim hizmeti , Dashlane ya da PasswordBox gibi, size şifreyi hatırlatma konusunda yardımcı olabilir.Bu hizmetler kullanıcıların kolay bir şekilde şifrelerini depolamasına ve korumasına olanak verir.

3)Tarayıcınızın geçmişini silin
Bu durum bir günde kullandığınız bütün cihazlar için geçerlidir-ev bilgisayarınız, iş bilgisayarınız ya da arkadaşınızın iPad'i. Firefox ya da Chrome gibi İnternet kullanıcılar internette nerede bulunduğunuzu ya da ne yaptığınızı kayıt altına alır.Girdiğiniz bütün sitelerin kaydını tutar.Bilgisayarınızdan ne gönderdiğiniz ya da bilgisayarınıza neyi kaydettiğiniz hakkındaki bütün bilgiler haftalık ya da günlük olarak saklanır.Bu bilgilere bakan bir kişi için bu ayrıntılı internet kayıtlarını çalmak zor olmayacaktır.

4)Şifresiz Wi-Fi kullanmayın
Şifresiz internet sunan halka açık yerler günümüzde artmaktadır ve bu yerlerde internete bağlanmak için herhangi bir şifreye gerek yoktur.Bu hizmet yararlı olabilir ancak  aynı zamanda  hackerların sizin cihazınızdaki her şeye erişmelerini kolaylaştırır.Gerçek anlamda ihtiyacınız olmadıkça bu tür yerleri kullanmamak en iyisi olacaktır.

5)HTTPS'yi kullanın
HTTPS İngilizce bir kelimedir ve açılımı "hyper-text transfer protocol secure" dur.İnternet adreslerine girmek için kullanılan HTTP ye benzerdir. HTTPS ekstra bir güvenlik katmanı ekler. Kullanıcılar ve HTTPS'yi destekleyen siteler arasındaki iletişim şifrelenmiştir.Bu bilginin doğruluğu belgelenmiştir.Bunun anlamı HTTPS bir sitenin gerçek olup olmadığını belirleyebilir.

6)Neye tıkladığınıza dikkat edin
Hackerların virüs bulaştırma yollarından bir tanesi de phishing denilen bir yöntemdir.Bu yöntem birinin gerçek görünen  elektronik postasını açması ve bu gönderinin ani bir şekilde bulaşan bir virüse sahip olmasıyla ortaya çıkar.Eğer birisi size bir dosya ya da bir site  gönderirse emin değilseniz en iyisi o gönderiye tıklamamak olacaktır.

7) Halka açık bilgisayarları kullanmamaya çalışın
Birçok insan için halka açık bilgisayarları kullanmamak zordur. Bilgisayarı ya da interneti olmayan bu insanlar sık sık internete erişebilmek  için internet kafeleri kullanırlar.Ama ne kadar farklı insan tarafından kullanılırsa bir bilgisayar, o kadar virüs bulaşmış olması muhtemeldir.

8) Anti-Virüs koruması kullanın
Kullanıcılar için uygun olan birçok anti-virüs programı mevcuttur.Bunlar değişik versiyonda birçok bilgisayar koruması sunar.Hatta bazıları parasızdır. Profesyonel bir yardıma sahip olmak kullanıcıları her zaman hackerların bir adım önünde tutar.

9)USB'leri kullanırken dikkatli olun
USB'ler küçük ve kolay depo cihazlarıdır.Bu cihazlar insanların dosya ve belge değiş tokuş yapmak için kullandığı popüler araçlardır. Bunların aynı zamanda virüsleri bilgisayara ve ağlara kolayca yayabileceği unutulmamalıdır.

Jonathan Evans

Bu makale www.learningenglish.voanews.com 'dan alınmıştır.Çeviri amacıyla kullanılmıştır. Orijinal hali bu  sitede mevcuttur.